Egzersiz Nedir?
“Egzersiz” ve “fiziksel aktivite” genellikle birbirleri ile karıştırılan veya birbirinin yerine kullanılan terimlerdir. Fiziksel aktivite, enerji harcamayla sonuçlanan herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanır. Günlük yaşamdaki mesleki, spor, ev içi veya diğer faaliyetler fiziksel aktivite olarak kategorize edilebilir. Egzersiz ise fiziksel uygunluğun iyileştirilmesi veya sürdürülmesi amacıyla yapılan planlı, yapılandırılmış ve tekrarlı fiziksel aktivitelerdir. Özetle egzersiz, fiziksel aktivitenin bir alt kümesidir.
Egzersizin Önemi
Egzersizin Önemi
Düzenli egzersiz yapmak erken ölüm, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet
riskini azaltır. Aynı zamanda zihinsel sağlığı iyileştirir ve demans riskini azaltır.
Yaşam kalitesini arttır, depresyon ve anksiyeteyi azaltır. Kasların, kemiklerin ve
eklemlerin sağlığı için önemlidir.
Düzenli egzersizin vücudunuz üzerindeki diğer olumlu etkileri şunlardır;
- Tansiyonu düzenler
- Dayanıklılığı arttırır
- Metabolizmayı hızlandırır
- Kas gücünü arttırır
- Osteoporoz ve obezite oluşumunu engeller
- Glikoz toleransını normalleştirir
- Kalp kasının verimliliğini arttırır
- Kandaki HDL konsantrasyonunu arttırır
Özetle düzenli egzersiz yapmak veya fiziksel aktivite katılmak vücuttaki bütün sistemleri olumlu yönde etkiler. Hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve zihinsel sağlığı iyileştirir. Bu sayede yaşam kalitesi artar.
Nörolojik Hastalıklarda Egzersiz
Düzenli fiziksel aktiviteye katılmak hem sağlıklı hem de nörolojik hastalığa sahip olan bireyler için birçok fayda sağlamaktadır. Nörolojik hastalığa sahip bireylerin var olan şikayet veya semptomlarını azaltmak ayrıca yeni semptomların oluşumunu önlemek için düzenli egzersiz yapmaları daha büyük bir önem taşımaktadır. Egzersizin bu bireyler için olumlu etkilerinden bazıları şunlardır;
- Nörolojik hastalığı olan bireyler düzenli egzersizle daha az kas sertliği ve kas kuvvet kaybı yaşarlar.
- Akut ve kronik inmeli bireylerde düzenli egzersizin endojen nörokoruma sağladığı gösterilmiştir.
- Bireylerin kaybettiği fonksiyonlarının geri kazanılmasına yardımcı olmaktadır. Örneğin; yürüme, el fonksiyonları ve günlük yaşam aktiviteleri gibi.
- MSli bireylerde egzersiz ve nörodejeneratif semptomların önlenmesi/geciktirilmesi arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur.
- Aerobik ve kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşan egzersiz programlarının bireylerin kas kuvvetini, yaşam kalitesini, denge ve mobilite becerilerini arttırdığı, yorgunluk, depresyon ve anksiyete gibi semptomların şiddetini azalttığı bildirilmiştir.
- Egzersizin Parkinson hastalığı olan bireylerde yürüme, denge, titreme, esneklik, kavrama gücü ve motor koordinasyonu geliştirebileceği göstermiştir.
- Donma önleyici stratejiler ile bireylerin yürüme ve dönmeleri kolaylaştırılabilir.
Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaynaklar
- Xiao, J. (Ed.). (2020). Physical exercise for human health. Springer.
- Matsuda, F., Sakakima, H., & Yoshida, Y. (2011). The effects of early exercise on brain damage and recovery after focal cerebral infarction in rats. Acta physiologica (Oxford, England), 201(2), 275–287.
- Kjølhede, T., Vissing, K., & Dalgas, U. (2012). Multiple sclerosis and progressive resistance training: a systematic review. Multiple sclerosis (Houndmills, Basingstoke, England), 18(9), 1215–1228.
- Singh, R. (2002). The importance of exercise as a therapeutic agent. The Malaysian journal of medical sciences: MJMS, 9(2), 7.
- http://www.parkinson.org/understanding-parkinsons/treatment/Exercise/Neuroprotective-Benefits-of-Exercise